Nieuwe cd Het Kasteel van Beethoven

In de serie Aangenaam Klassiek for Kids

Het Kasteel van Beethoven, de nieuwe cd in de serie Aangenaam Klassiek for Kids, verschijnt eind september. ”Voor kinderen en andere volwassenen, voor volwassenen en andere kinderen.”

Het voorwoord geeft alvast een indruk:

Hoe componeert een componist een symfonie. Zit daar een plan achter, een bouwtekening? Wel degelijk. Ik ben erin gedoken aan de hand van de 5de symfonie van Ludwig van Beethoven. Deel 1 en deel 4 zijn ’gebouwd’ volgens de zogeheten hoofdvorm of sonatevorm.

Wat hoor je zoal op de cd’s:
Samen met mijn Merel - een vogeltje dat meestal op de hoek van mijn schrijftafel zit - maakte ik de bouwtekening: De hoofdvorm in 3 stappen. Daarna het verhaal over de Ridder en de Jonkvrouw en wat zij beleven in en om  het Kasteel (deel 1), de Binnentuin (deel 2) , de Kelder (deel 3) en de Finale in de stralende Zon (deel 4). Door het verhaal in de muziek te weven, krijg je de hele symfonie op en in je oren.

Voor de slimmeriken. Na het beluisteren van cd 1 kun je aan de hand van het eerste deel van de 8ste symfonie roepen waar je zit op de bouwtekening bij het horen van het mondharpje. De oplossing staat in dit boekje.

Verder wat wetenswaardigheden en een voorbeeld hoe de ’De Grote 5de Beet kwis’  in elkaar zit en de gehele 5de symfonie zonder verhaal.

Mail mij als jij, je familie of school mee wilt doen met de kwis! De winnaar krijgt de cup met De Grote Luisteroren. De finale komt beslist op televisie.

In dit boekje ook een woordenlijstje.

Deze 2cd is weer een mooi initiatief van Aangenaam Klassiek voor Kids. Dank aan Anne-Marie Jansen van Warner. Ik steun op haar scherp inzicht en overzicht bij de opname. Siebe Riedstra is mijn leermeester voor al mijn muzikale vragen. Hein Boele, al meer dan 25 jaar een trouwe kompaan voor regie. Het vakmanschap, de snelheid en de rust van technicus en musicus Frans de Rond is een weldaad. Milo geeft vorm aan mijn grote wens om ’muziektheorie’ om te zetten in illustraties. Je kunt op de bouwtekening zien wat je hoort. Als ik 9 jaar was geweest, en dat ben ik, zou ik daarvan genieten. Annett Andriesen wandelt andante con moto als een rode draad door mijn levenssymfonie.

Door het schrijven van deze 2cd is Beethoven vanaf nu nooit meer dezelfde voor mij. Ik heb mezelf op een spoor gezet. En datzelfde gun ik jullie ook, kinderen en andere volwassenen. Draai je fantasieknopje op je hoofd maar om, krrrk.

Nou dág!

Iedereen die reageert krijgt de ’Beethoven 5de Oorkonde’ per mail: edwinrutten@edwinrutten.nl. Mailen maar!

PPS. Als je denkt de mondharp opgave te kunnen en te kennen, mail me dan je telefoonnummer. Je hebt kans dat ik je bel. Dan overhoor ik je door de telefoon.

PS. Misschien kun je in de concertzaal of thuis luisterend, zelf de hoofdvorm ontdekken.

PPS. De 5de en de 9de Nederlandse en Vlaamse mailer krijgt de cd The Young Persons Guide to The Orchestra (http://edwinrutten.sitehand.nl/nw-28246-7-3617811/nieuws/the_young_persons_guide_to_the_orchestra__the_bigband.html?page=1) toegestuurd, want Het Kasteel van Beethoven heb je al.

MEER:
Edwin te gast bij De Nieuws BV op NPO Radio 1 (25 november 2016) (http://www.nporadio1.nl/de-nieuws-bv/onderwerpen/384436-edwin-rutten-geeft-minicollege-beethoven)

201609 CD Het Kasteel van Beethoven 201609 CD Het Kasteel van Beethoven