Ack van Rooyen

 

Edwin: “Vanaf mijn 14de jaar is Ack van Rooyen in mijn leven, hem bewonderend vanaf de zijlijn en het samen delen van kleedkamers en concerten.

Beminnelijk, relativerend met een zacht hart zoals de toon van zijn bugel. Dan denk ik ook gelijk aan zijn broer Jerry. Wat een mooi initiatief om de samenwerking van Ack & Jerry en Het Metropoleorkest op 3 lp’s bijeen te brengen.

“Then and now” Metropole Orkest en Ack & Jerry van Rooyen

www.Writteninmusic.nl (https://writteninmusic.com/label/zennez-records/)

En wat te denken van de opname met Juraj Stanik.

Ack van Rooyen heeft samen met Juraj Stanik, de pianist waarmee hij vaker een duo vormt, een album uitgebracht met de titel ‘Last Summer’. De uitgave bestaat uit een selectie van verschillende opnamen, vorig jaar gemaakt in de MCO studio en opgenomen door Frans de Rond.

Stanik: ‘Het zijn bijzondere opnamen van hoge audio kwaliteit waarin twee generaties in jazz elkaar muzikaal ontmoeten. Ook uniek is dat er twee eigen composities van Ack op het album staan, Soft Shoulders en Song for lost friends.’ De stukken op het album maakten ook deel uit van het programma dat van Rooyen en Stanik tijdens hun duo concerten in o.a. Nederland, Afrika, Duitsland en Indonesië ten gehore brachten. Deze uitgave is uitsluitend digitaal gedistribueerd en te streamen via o.a. Spotify, Apple Music en Tidal.

Frans de Rond is een geweldige technicus en zelf muzikant.

Wat heerlijk dat wij beeld en geluid hebben om the memory aan Ack en vele jazzbroeders levend te houden.

De cd “Frühstück in Berlin” (1994) werd geproduceerd op initiatief van Dr. Roland Goll, het Goethe Instituut en Deutsch macht Spass ter  bevordering van de Duitse taal in het middelbaar onderwijs waarbij leerlingen teksten maakten. Ik vond dat een geweldig project, de Duitse taal is onontbeerlijk voor kunst en cultuur. Hent Meutgeert-pianist componeerde de titelsong, Anne Heijns- tekst, Edwin Corzilius -bas, Hans Dekker -slagwerk en  Ack van Rooyen speelde de solo – warm en geen noot teveel- en ik zong het liedje. Luister hier gratis naar Edwin zingt Frustuck in Berlin op soundcloud (https://soundcloud.com/edwinrutten/edwin-zingt-fruhstuck-in-berlin?in=edwinrutten/sets/duitstalig)

 

Jazzconcert Hoofddorp 23 mei 2014   

Deze foto is gemaakt op 23 mei 2014 bij het jazzconcert in Hoofddorp waar ik ook zong. Fotograaf is Frans van den Berg, amateurfotograaf die door zou kunnen gaan als profi.

Frans zegt over de foto “Ik zat op een hele goeie plek, kon mij vrij bewegen, lette op dat het licht precies goed was en alles mee zat”.

Frans is groot jazz- en klassiek liefhebber. Hij was te gast  bij het Champagne Jazzontbijt  “Jazz in the morning”van Omroep MAX op Radio 6.

Ik ontmoette hem toen voor het eerst en er ontstond een hartelijke band met een liefhebber”.

 

 

 

 

Jazzconcert Hoofddorp 23 mei 2014 Jazzconcert Hoofddorp 23 mei 2014
Then and now Metropole Orkest and Ack and Jerry van Rooyen Then and now Metropole Orkest and Ack and Jerry van Rooyen
Fruhstuck in Berlin; CD in opdracht van Het Goethe Instituut Fruhstuck in Berlin; CD in opdracht van Het Goethe Instituut